Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Näringsliv
Viewing all 123 articles
Browse latest View live

Miljonregn över nationell upphandlingssatsning

$
0
0

Upphandling är ett område som blir allt viktigare samtidigt som det förknippas med en del myter, bland annat om vad som egentligen är lagligt och inte. Tidigare forskning om upphandling är begränsad och det saknas en samlad bild över de olika insatser som görs. Den nationella satsningen Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande som leds av Chalmers ska nu ta ett helhetsgrepp på området och utveckla nya samarbeten mellan akademi, samhälle och näringsliv.

Anna Kadefors upphandling banner

Chalmersforskaren Anna Kadefors ska leda projektet som i hård konkurrens precis har fått anslag från Formas på nästan 25 miljoner kronor. Satsningen fokuserar på upphandling – ett område som inte har haft mycket forskningsresurser, framför allt inte när det gäller offentlig upphandling. Det har inte heller funnits väl utvecklade samarbeten mellan forskare, samhälle och näringsliv, något som projektet ska råda bot på.

- Inom byggbranschen läggs traditionellt mest resurser på teknikforskning. På så vis har forskning om managementområdet hamnat i skymundan. Men upphandling har blivit en allt viktigare fråga i och med ett ökat fokus på lagen om offentlig upphandling och ökad outsourcing, säger Anna. Exempelvis upphandlar Trafikverket idag 37 av de 50 miljarder som de omsätter.

Nationell samverkansplattform med många aktörer
Projektet kommer att drivas som en samverkansplattform på nationell nivå där både Chalmers, KTH, Luleå tekniska högskola och Lunds universitet – som alla ingår i organisationen Sveriges Bygguniversitet – är involverade. Dessutom medverkar forskare inom rättsociologi från Lunds universitet och statsvetenskap från Karlstads universitet.

- Syftet med projektet är att det ska vara tvärfunktionellt och ha en bredd på deltagarnas kunskap för att de ska kunna lära av varandra och på så vis öka kompetensen inom upphandlingsområdet, berättar Anna.

Det kommer också att finnas lokala nätverk på flera platser runt om i landet som kommer att driva egna projekt inom ramen för satsningen.

- Vi strävar förstås efter att projektet ska väcka intresse och prioriteras av aktörer och intressenter – det är en viktig utmaning för oss. Tillsammans med våra partners vill vi driva debatten och sätta dagordningen inom upphandlingsområdet, fastslår Anna.

Läs hela artikeln hos institutionen Teknikens ekonomi och organisation >>

Foto: Caroline Örmgård


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Chalmerister talar ut i julpodd

$
0
0


Anna Yström (TD09), bilden ovan,  Lena Olving (M81) och Lars Hjälmered (M03) är några av de chalmerister som delar med sig av sina personliga berättelser i Ingenjörspodden.
Varje dag under hela december hör du spännande personligheter i Sveriges Ingenjörers julsatsning.
– Vi tyckte att det var ett bra sätt att visa vad ingenjörer gör. Att visa på bredden. Det är en rolig grej som förhoppningsvis kan få fler intresserade av att bli ingenjörer. Vi vill också få ingenjörerna själva att bli stolta över sitt yrkesval, säger Frida Lejonqvist, projektledare på Sveriges Ingenjörer, i en artikel på karriärsajten Ingenjörskarriär.
Och hon betonar att man inte måste vara tekniknörd för att ha behållning av podden:
– De som medverkar pratar om allt från sin religiösa tro till ledarskap. Och om livet i stort, förklarar Frida.

Chalmeristerna i Ingenjörspodden – hela listan
Första chalmeristen ut i podden är Lena Olving redan i dag, den 3 december. Här är hela listan över alla medverkande chalmerister:

3/12: Lena Olving (M81), vd och koncernchef på Micronic Mydata i Täby

5/12: Lars Hjälmered (M03), riksdagsledamot för Moderaterna

6/12: Anna Yström (TD09), lade nyligen fram sin doktorsavhandling vid Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers, om ledarskap i öppna innovationsmiljöer

15/12: Reidar Lyng (F84), førsteamanuensis i universitetspedagogik på Norges Teknisk Naturvetenskapliga Universitet i Trondheim

17/12: Magnus Sundemo (M80), ordförande i Akademikerna Volvo PV med ca 2 000 medlemmar

21/12: Per Ola Post (F87), distriktsordförande i Sveriges Ingenjörer i Östergötland

27/12: Ulrika Lindstrand (K98), operativ valideringsledare på McNeil AB och vice ordförande i Sveriges Ingenjörer

31/12: Peter Larsson (K88), samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer

Text: Michael Nystås
Foto: Caroline Örmgård

Läs nyhetsartikel på webbsajten Ingenjörskarriär >>>
www.ingenjorskarriar.se/din_utveckling/article3790873.ece

Gå direkt till podden >>>
www.sverigesingenjorer.se/Om-forbundet/Ingenjorspodden

Läs intervju med chalmersforskaren Anna Yström som medverkar den 6/12 >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/11/28/anna-ystrom-kor-podcast-i-sveriges-ingenjorers-julkalender


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Lycka till i riksfinalen, Cecilia!

$
0
0


Chalmersforskaren Cecilia Berlin är Göteborgs kandidat i den stora riksfinalen av tävlingen Forskar-grand prix, som avgörs på rockklubben Debaser Medis i Stockholm den 5 december.

Hon tävlar mot åtta deltagare från hela landet.
Chalmeristbloggen tog chansen att klämma Cecilia på pulsen inför avgörandet.

Är du taggad?
– Svårt att låta bli. Det har kommit mycket positiv uppmärksamhet tack vare mitt deltagande i Forskar-grand prix, det är ju definitivt en morot för att fortsätta slipa framträdandet, säger Cecilia Berlin, som till vardags är verksam på institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Hur laddar du upp?
– Jag fick två tillfällen till innan tävlingen att köra min presentation, dels på TEDx Göteborg och dels på Vinnovas årskonferens – båda sammanhangen var mycket hedrande och roliga att delta i, och det är ju såklart en fördel för mig att ha fått ‘träna skarpt’ innan finalen. I övrigt laddar jag genom att titta på filmupptagningarna av mig själv – vilket är jobbigt, men ovärderligt – och försöka bli klok på vad jag kan göra bättre… och kortare. Att hålla tiden är verkligen en utmaning.

I regionfinalen väckte hennes annorlunda klädsel stor uppmärksamhet. Cecilia hade på sig en klänning som gömde ett sinnrikt stapeldiagram
Hur fick du idén till din nyskapande klänning?
– Idén får jag tacka en skämtande kollega för, som kände till mitt syintresse och undrade några dagar innan tävlingen om jag tänkte sy en klänning, precis som jag gjorde inför min disputation. Det blev triggern för ett infall som innebar ett par nätters jobb, men det är inget jag ångrar, kan jag säga.

Vad gör du om du vinner?
– Jag hoppas jag gör ungefär samma saker oavsett om jag vinner eller inte – gläder mig åt att ha fått ingå i det här häftiga gänget, skålar, kramar mina ditresta föräldrar och vänner, sover gott, och hinner med tidiga morgontåget tillbaka till Götet i tid för en kollegas disputation. Allt annat är bara bonus, säger Cecilia.

Chalmers andra raka seger
Segern i regionfinalen den 27 september var Chalmers andra raka. Förra året gick Igor Zoric vidare till riksfinalen i Stockholm. På torsdag är det dags för Cecilia Berlin. Hennes forskning handlar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri.
Cecilia Berlin uppmärksammades också stort i Göteborgs-Postens ekonomidel den 1 december. Över en helsida berättade hon om sin forskning som illustreras väldigt väl och pedagogiskt av diagrammet på hennes klänning:
– Det man ser på diagrammet är ett potentiellt bemanningsproblem för framtidens fabriker. Enkelt uttryckt ska en väldigt stor grupp människor, som snart går i pension, ersättas av en betydligt mindre grupp som är i arbetsför ålder. Väldigt grundläggande demografi alltså, men jag stöter ofta på människor som inte vill ta till sig det här. Det jag tycker är spännande är att fundera över hur fabrikerna kan möta de utmaningar som uppstår, säger hon till GP:s reporter Lotta Hohner.

Åtta andra deltagare
I riksfinalens ställs Cecilia Berlin mot åtta andra forskare som vunnit sina respektive regionfinaler under hösten: Alva Appelgren, Karolinska Institutet, Andreas Ohlin, Örebro universitet och universitetssjukhuset Örebro, Andreas Svensson, Linnéuniversitetet, Christina Isaxon, Lunds universitet, Daniel Jönsson, Malmö högskola, Joachim Liedtke, Högskolan Kristianstad, Marco Bertoni, Blekinge tekniska högskola, och Per Kristensson, Karlstads universitet.

Expertjury och publik avgör
Konferencier för finalen är den rikskända komikern Karin Adelsköld. Vinnaren utses av publiken och av en expertjury bestående av
skådespelerskan, komikern och programledaren Nour El-Refai, publicisten och chefredaktören Patrik Hadenius, och astronomiprofessorn Göran Östlin från Stockholms universitet.

På Chalmers håller vi alla tummar som finns! Lycka till, Cecilia!

Lyckönskningar kommer också från Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, som i sitt interna nyhetsbrev lyfter fram Cecilia Berlin som ett lysande exempel på högskolans fina kontakter med omvärlden:
”Jag önskar henne lycka till när hon ska representera Chalmers och Göteborg”, skriver rektor.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Forskar-grand prix i Göteborg >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forskar-grand-prix-2013.aspx

Läs mer om den nationella tävlingen >>>
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013

Läs tidigare inlägg i Chalmeristbloggen om Forskar-grand prix >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=forskar-grand+prix


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Viktoria Sundquist i rampljuset på Stålbyggnadsdagen

$
0
0

Stålbyggnadsinstitutet, en branschorganisation som samlar företag med intressen inom stålbyggnadsbranschen, arrangerade nyligen sitt årliga event Stålbyggnadsdagen på Nacka Strandsmässan. På plats bland 250 deltagare fanns chalmersforskaren Viktoria Sundquist för att prata leverantörssamverkan och vilka möjligheter det kan tillföra byggbranschen. Baserat på underlag från den egna forskningen lyfte Viktoria fram aspekter som kortare projekttider och högre kvalitet som några av de positiva effekterna av långsiktiga leverantörsrelationer.

Viktoria Sundquist 170x220Hej Viktoria, du höll nyligen ett föredrag på Stålbyggnadsdagen, berätta om evenemanget!
– Stålbyggnadsdagen arrangeras en gång om året av Stålbyggnadsinstitutet. Det är delvis en mässa så flera utställare fanns på plats och det hölls många föreläsningar och diskussioner om utmaningarna inom stålbranschen.  I år slog man deltagarrekord med 250 besökare på plats!

Ditt föredrag Utökad samverkan med leverantörer – en outnyttjad möjlighet i byggbranschen var mycket populärt, vad handlade det om?
– Köpta varor och tjänster svarar i regel för tre fjärdedelar av byggföretagens kostnader, vilket innebär att inköp blir en mycket viktig fråga. Byggföretag har en tendens att konkurrensutsätta leverantörerna i varje enskild affär och varje enskilt projekt. Man har stor tilltro till konkurrensutsatt upphandling och starkt fokus på det enskilda projektet, på så vis undviker man att bli beroende av enskilda leverantörer. Jag redogjorde för de positiva effekter man faktiskt kan få av fördjupade relationer med en leverantör – det kan handla om ökad produktivitet, kortare projekttider, högre kvalitet och bättre utnyttjande av resurser. Men snabbare anpassningar, kunskapsutbyte, mer erfarenhet och delade framtidsförväntningar är också värdefulla resultat av den typen av leverantörsrelation. Ett exempel som jag presenterade handlade om min forskning på ett västsvenskt byggföretag som har övergett konkurrensutsatt upphandling och nu arbetar med några få leverantörer i alla projekt i en del av sin verksamhet. Jag beskrev hur de genomförde förändringen och vilka konsekvenser det fick.

Hur relaterar föredraget till din forskning?
– Föredraget knyter an till ett forskningsprojekt som heter Hållbart samhällsbyggande i världsklass som Sveriges Byggindustrier har initierat. Jag ingår i projektet tillsammans med flera kollegor från min avdelning Industriell marknadsföring. Det empiriska material som finns med i min doktorsavhandling är hämtat direkt från byggindustrin, exempelvis från det västsvenska byggföretaget.

Vad diskuterades mer på Stålbyggnadsdagen?
– Diskussionerna handlade bland annat om statliga byggherrar som ställer krav på byggnadsinformationsmodellering (BIM) – en arbetsmetod där information om byggarbetet samlas in och visualiseras i varje skede i byggprocessen. Man pratade också om brandkrav på stora byggnader, tips till den som ska certifiera sin verksamhet och hur certifieringsarbete skapar förutsättningar för förbättringar i verksamheten. Från och med den 1 juli 2014 måste alla aktörer som levererar stål i någon form till byggen vara certifierade – därför blev det en flitig diskussion om innebörden av certifiering och vad det kan ge för mervärde.

Annars, vad händer framöver?
– Jag ska skriva klart min doktorsavhandling, disputera och därefter planerar jag att fortsätta min bana som forskare med fokus på transportinköp och byggindustri.

 

Fakta
Viktora Sundquist är verksam vid Avdelningen för industriell marknadsföring på Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers.

Viktoria Sundquist


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister

Logistikforskare nätverkar i USA

$
0
0

Forskaren Sönke Behrends är tillbaka i Sverige efter en sex veckor lång vistelse i USA där han har diskuterat godstransport i städer med kollegor från bland annat Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Harvard. Med sig hem har han en mängd nya kontakter, ett påbörjat artikelsamarbete och nya kunskaper om baseboll.

Sönke NYC banner

Efter att flera av hans kollegor varit iväg på givande resor runt om i världen kände Sönke Behrends att det nu var hans tur att vidga vyerna, få internationell erfarenhet och hitta nya samarbeten. Finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse möjliggjorde hans ambitioner och i början av oktober åkte Sönke till USA.

- Det landet har varit en vit fläck på min karta. Vi på Chalmers har mycket bra och välutvecklade samarbeten med forskare som sysslar med godstransport i städer och citylogistik i Europa och jag har träffat asiatiska forskare inom området vid internationella konferenser, men jag har haft bristande kunskaper om hur forskningen ser ut i Nordamerika, förklarar Sönke.

Det främsta syftet med resan var att bredda sitt nätverk och träffa personer som är verksamma inom området på olika sätt. Därför besökte Sönke flera lärosäten, bland andra City College of New York och Hofstra University på Long Island. Under de sex veckorna i USA hann han även med att träffa representanter för forskningsinstitut och aktörer inom transportplanering i New York-området.

- Jag passade också på att besöka Rensselaer Polytechnic Institute i en stad som heter Troy och tillbringade några dagar i Boston, bland annat på MIT och Harvard. Det var väldigt givande att besöka alla lärosätena och se hur vi forskar på olika sätt – vid Chalmers använder vi oss framförallt av kvalitativa forskningsmetoder medan de främst bedriver sin forskning genom kvantitativa metoder. Tillsammans identifierade vi flera möjligheter där vi kan komplettera varandra och samarbeta, berättar Sönke.

Artikelsamarbete redan i full gång
Ett konkret resultat av resan är ett påbörjat samarbete med forskaren Jean-Paul Rodrigue från Hofstra University som ska resultera i en gemensam artikel. Sönke förklarar att forskare inom citylogistik och transportplanerare generellt sett är väldigt intresserade av vad som sker i Europa och Sverige eftersom man där är väldigt kunniga inom hållbarhet, något som blir viktigare och viktigare även i USA.

- Våra erfarenheter gällande strategier för hantering av gods den allra sista sträckan fram till mottagaren, exempelvis i form av ett projekt som drivs av Göteborgs Stad, har uppmärksammats i USA, säger han.

Med sig tillbaka till Sverige har Sönke inte bara nya kontakter och förbättrad kunskap om amerikansk forskning, han återvänder också med goda erfarenheter från alla positiva och hjälpsamma amerikaner som han stött på under resan – såväl forskare som hotellpersonal och personer ute på gatorna.

- Så fort jag tog fram min karta för att dubbelkolla var jag befann mig någonstans tog det inte ens en minut förrän någon New York-bo kom fram och frågade om jag behövde hjälp. Det var också väldigt kul att titta på baseboll – jag delade lägenhet med en kille som heter Jeremy som försökte lära mig de olika reglerna. Så nu har jag lite bättre koll i alla fall! skrattar Sönke.

Om Sönke Behrends >>

Fakta: Sönke Behrends är verksam vid avdelningen för logistik och transport vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation.

Foto: Privat


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Chalmeristerna som tog hem Venture Cup Väst

$
0
0


I torsdags korades Västsveriges nästa tillväxtföretag på regionfinalen av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. 
Imnus Emergency Housing blev totalvinnare av Venture Cup Väst och kommer med sin affärsidé hjälpa människor i katastrofsituationer med hjälp av plattpaketerade nödbostäder.
Nästan 300 människor var samlade på Lindholmen för att vara på plats när Västsveriges nästa tillväxtföretag korades. Det bjöds på inspiration, mingel, nätverkande och kvällens höjdpunkt var prisutdelningen för de bästa bidragen i Venture Cup Väst.
Affärsidéerna sträckte sig genom flera olika områden och bland vinnarna finner vi bland annat en cykelapp som räddar liv, en miniodling för hemmabruk i snygg design samt en marknadsplats för konst online.

Totalvinnare från Chalmers
Totalvinnarna av Venture Cup Väst, Imnus Emergency Housing, utvecklar plattpaketerade nödbostäder som kan hjälpa människor i katastrofsituationer. Juryns motivering till vinsten lyder:
”Affärsidén innehar själva essensen av hållbarhet och kombinerar det med en stor finansiell potential. Bidraget levererar en produkt med teknisk innovation och klok design som utkonkurrerar existerande lösningar. Med patent och ett starkt team, uppbackat med erfarenhet, spår Venture Cups jury en ljus framtid till Totalvinnaren i Venture Cup Väst.”

Socialt entreprenörskap framgångsfaktor
Imnus Emergency Housing ser fram emot kommande år och tror att socialt entreprenörskap kan vara en framgångsfaktor:
– Vi vill fortsätta utvecklingen av vår idé för att kunna ha ett färdigt koncept 2014 som förbättrar levnadsstandarden för människor i nödsituationer, säger My Klint, en av grundarna till företaget.
Magnus Pettersson fortsätter:
– Vi förbättrar förhållanden för människor i nödsituationer genom vår affärsidé, där socialt entreprenörskap genererar samhällsvinster samtidigt som det genererar vinst.

Jalp! vann sin kategori
Även delkategorin Webb, mjukvara och media hade chalmerister som segrare, representerade av Robert Andersson, Johannes Vestlund och Adam Szakal med smartphoneappen Jalp.

Venture Cup Väst fick in många bidrag till höstens tävlingsomgång och efter ett noggrant juryarbete togs åtta nominerade bidrag fram, två stycken i varje kategori. Under veckan fick de nominerade pitcha för Venture Cups jury en sista gång. Juryn består av ett 20-tal experter inom olika områden. Därefter valdes en vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media och av kategorivinnarna valdes en totalvinnare av Venture Cup Väst. På regionfinalen belönades varje kategorivinnare med 25 000 kronor och totalvinnaren kammade hem ytterligare 100 000 kronor. Dessa pengar ska vara till stöd för fortsatt utveckling av affärsidén. Nu har alla vinnare möjlighet att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Stor potential hos vinnarna
Venture Cup Västs regionchef Christina Jarnemo är mycket nöjd med eventet och ser stor potential hos vinnarna.
– Kvällen har varit fantastiskt rolig med glada människor och inspirerande talare och inte minst tävlande som håller en mycket hög nivå. Roligt att en idé inom socialt entreprenörskap vann den stora vinsten. Jag hoppas att alla som har varit med i höstens tävling känner att de har tagit sig ett steg närmare sin dröm att starta företag.

Foto: Anna Sigvardsson, Venture Cup

Regionfinalens alla vinnare

Kategori Life Science & Teknik
Imnus Emergency Housing
Tävlande: Magnus Pettersson, 27 år från Göteborg, Ayda Moayedzadeh, 29 år från Göteborg & My Klint, 26 år från Stockholm
Lärosäte: Chalmers
Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

Kategori Webb, Mjukvara & Media
Jalp!
Tävlande: Robert Andersson, 28 år från Borås, Johannes Vestlund, 22 år från Linköping, Adam Szakal, 22 år från Helsingborg & Niklas Carlborg, 23 år från Ulricehamn.
Lärosäte: Chalmers
Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.

Kategori Miljö & Energi
HydroCultivate
Tävlande: Patrik Strandell, 30 år från Stockholm och Victor Strandell Almé, 28 år från Stockholm.
HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Kategori Människa & Samhälle
Studentkonst
Tävlande: Fredrik Anderson, 26 år från Vänersrborg, Hans Carlson, 26 år från Varekil och Peter Ekeros, 26 år från Varekil.
Bostadsort: Göteborg
Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Missa inte nya Chalmers magasin

$
0
0


Lagom till julledigheten landar årets sista nummer av Chalmers magasin på hallgolvsmattan hos närmare 40 000 läsare över hela världen.
Omslagspojke är civilingenjören och polismannen Martin Marmgren, som uppmärksammats för sin frispråkiga blogg.
Läs också om forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) som byggs utanför Lund, konstgjort grus och Chalmers arbete ute i världen för att rekrytera internationella studenter – och mycket mer.

Här skriver chefredaktören Ann-Christine Nordin själv om delar av innehållet i nya Chalmers magasin:
Martin Marmgren har gått mot strömmen när det gäller karriär. Efter ett par år som ingenjör sadlade han om till polis.
Att han dessutom bloggar och berättar om  polisvardagen hör inte till vanligheterna. Han gör det för att skildra en del av samhället de flesta av oss aldrig möter.

På ett vetefält utanför Lund ska det bli Big Science när ESS står färdig. Lars Börjesson, Chalmers vicerektor för styrkeområdena, berättar om sina drivkrafter när han tillsammans med forskare på tidigt 90-tal födde tanken på ESS.

Våra sand- och grusavlagringar är åtråvärda. Bland annat som naturligt filter för dricksvattnet.
Rebecka Stomwall leder projektet där naturligt grus ersätts med konstgjort eftersom naturgrus nu börjat sina.

Sedan regeringen införde avgifter för internationella studenter har Chalmers rest världen över för att berätta om våra utbildningar. De som lockar mest är de som kopplar till hållbar utveckling.
Ett helt annat sätt att arbeta med internationella studenter är att på plats bygga upp verksamheten. På Universidad Eduardo Mondlane i Maputo har Chalmers och Lund därför startat upp ett masterprogram inom livsmedelsteknik.

Du kan naturligtvis ta del av hela tidningen online >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/chalmersmagasin/cm13_4

Läs tidigare nummer av Chalmers magasin >>>
chalmeriana.lib.chalmers.se/cm.html


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Dags att söka Rune Anderssons stipendium 2014

$
0
0


Drömmer du om ett internationellt toppjobb?
Rune Anderssons stipendium är ett unikt tillfälle för dig som vill vässa ditt cv med en påbyggnadsutbildning inom ekonomi eller juridik.
Grundkriterierna är att du ska ha en chalmersexamen, några års arbetslivserfarenhet och vilja bredda dig tvärvetenskapligt.
2014 delas stipendiet ut för åttonde gången.

Rune Anderssons stipendium bygger på en generös donation från finansmannen, chalmeristen och Årets företagsledare 2010, Rune Andersson (V68).
Tanken bakom stipendiet är att ge chalmerister en chans att spetsa sin examen med en påbyggnadsutbildning inom ekonomi eller juridik.
Utmärkelsen delades ut för första gången 2007. Hittills har 22 begåvade chalmerister belönats med stipendiet, som är på 500 000 kronor.

Sista ansökningsdag är den 15 februari 2014.

På bilden flankeras 2013 års stipendiater Tomasz Matuszczyk (IT08), Lillian Ong (MSc00) och Patricia Conceicao De Morais (MSc06) av donatorn och finansmannen Rune Andersson (V68) och Chalmers rektor och vd Karin Markides. Foto: Jan-Olof Yxell

Läs mer och ansök online >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/rune-anderssons-stipendiefond-inom-chalmers-vanner.aspx

Frågor?
Kontakta Sirpa Pöyhönen, sirpa.poyhonen@chalmers.se, 031-772 4610


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Givna sanningar utmanas i monteringsfabriken

$
0
0

Christian Finnsgårds forskning har fått Volvo Powertrain att bygga om slutmonteringen i sin fabrik i Skövde mer än en gång. Han har också kommit fram till att returförpackningar inte alltid är det bästa att använda – varken ur miljö- eller kostnadsperspektiv. Även konventionen om att det är billigare att skicka komponenter i storpack får sig en känga.

Christian Finnsgård 690x330
Christian har undersökt hur monteringsstationer i fabriker får tillgång till material och hur flödena ser ut från det att leverantörerna levererar komponenter till dess att komponenterna monteras av en montör. Alla företag han samarbetat med har varit snabba att ta till sig de resultat som har presenterats under arbetets gång. Volvo Powertrain i Skövde har till och med använt sig av forskningsresultaten när de byggt om slutmonteringen i sin fabrik.

– Efter den första studien agerade de väldigt snabbt på det vi hade kommit fram till. Det blev som en snöboll som kom i rullning och hela fabriken har faktiskt byggts om flera gånger efteråt. Att få en sådan respons är oerhört motiverande, menar han.

Det viktigaste resultatet av Christian forskning visar på hur gränssnittet mellan flöden av komponenter och montering påverkar prestandan i systemen för materialförsörjning och montering. Han har utvecklat två modeller – en för att kartlägga och visualisera materialflöden och en som jämför valet av förpackning sett ur ett perspektiv med fokus på materialflöde.

– Jag är särskilt nöjd med att vi har kunnat koppla ihop miljöaspekter och kostnad i förpackningsmodellen. Den kombinationen tror jag gör att företag kan överväga förändringar som man kanske annars skulle bortse ifrån. Det är nya resultat som jag hoppas kan få ordentlig inverkan, säger Christian.

Utmanar givna sanningar
Delar av forskningsresultaten går emot vissa vedertagna sanningar. En sådan vanlig, förutfattad mening är att det alltid är bättre att använda förpackningar som man kan använda flera gånger, alltså returförpackningar. Christian visar nu att det inte stämmer, varken ur ett miljö- eller kostnadsperspektiv.

– Jag utmanar några konventioner, förklarar Christian. Exempelvis hävdar man ofta att det är billigare att skicka komponenter i större förpackningar vilket inte alltid stämmer. Man ska förstås ta hänsyn till kraven som monteringssystemen har, men också att tänka på att processer som tas fram för att jämka ihop olika delar av ett flöde kan leda till ökade kostnader och miljöpåverkan för hela flödet.

Läs hela artikeln hos Teknikens ekonomi och organisation >>

Om Christian Finnsgård >>

Foto: Caroline Örmgård


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Livechatt om ny centralstation slog deltagarrekord

$
0
0

I samband med att Göteborgs- Posten (GP) publicerade hans debattartikel om Gårda centralstation som ett alternativ till Västlänken, ville tidningen att Mats Lundqvist skulle livechatta med läsarna om ämnet. Chatten fullkomligen exploderade av deltagare som ville diskutera förslaget, komma med glada tillrop men också debattera nackdelar med en flyttad station.mats räcke

Hej Mats! Din chatt på GP om fördelarna med att bygga en ny centralstation i Gårda lockade rekordmånga. Varför var intresset så stort?
– Även om Västlänken säkert funnits ett tag i folks medvetande, så är det först på senare tid som allmänheten verkligen börjat få upp ögonen för denna fråga. Sannolikt är det trängselskatten som gör att många undrar vad som ligger bakom. Ju mer folk lär sig om Västlänken, desto mer ifrågasättande verkar många bli.

Vad går förslaget med en centralstation i Gårda ut på?
– Genom en modern station i Gårdaberget och över E6 erbjuds så gott som alla resenärer snabbare transporter. Detta gäller fjärrtåg, pendeltåg, spårvagn och buss, inklusive byten mellan dem. Kostnaden för att bygga Gårda C beräknas bli hälften av vad Västlänken skulle kosta. Västlänken är dessutom bara en pendeltågsslinga som missar att förbättra lokaltrafiken.

Hur kommer det sig att du är så engagerad i detta?
– Det var särskilt två samtal med olika kollegor för ett par år sedan som triggade igång mina funderingar. Det ena samtalet handlade om att Gårda/Olskroken ju ligger mycket mer centralt än centralstationen om man ser till staden Göteborg och regionen som helhet. Den andra diskussionen hade jag med en kollega som varit involverad i västsvenska paketet där han hävdade att allt nu var beslutat och irreversibelt. De innovativa tankarna om Gårda C presenterades på GP Debatt i februari förra året och sedan dess har jag försökt sätta mig in i frågan på djupet.

Vad tror du krävs för att politikerna ska anamma förslaget?
– Det måste till mer folklig opinion. Infrastrukturbeslut är dock väldigt svåra att göra demokratiska, trots att det rör sig om oerhörda summor. I min artikel och i chatten debatterades beslut fattade för 13 år sedan och som är genomförda tidigast om 14 år. Det är komplext att förstå men trängselskatten och stundande folkomröstning öppnar i alla fall upp för möjligheten att få till en ändring.

Vad blir nästa steg?
– Responsen på förslaget har varit överväldigande positiv. Det räcker att ett politiskt parti öppnar upp för alternativet ”Ja till trängselskatt, nej till Västlänk och ja till Gårda C” så ändrar sig läget genast. På så vis motiverar man en officiell utredning av Gårda C. Det är mycket beklagligt att man aldrig har utrett någon total flytt av centralstation till exempelvis Gårda!

Hur tyckte du det var att livechatta med GPs läsare?
– Det var en helt ny upplevelse – väldigt intensivt men samtidigt oerhört positivt. Chatt är ett mycket spännande medium som i det här fallet var ett väldigt bra komplement till debattartikeln. Jag chattar gärna igen men helst inte varje dag…

Läs chatten hos GP >>

Fakta: Mats Lundqvist är biträdande professor i entreprenörskap. Han bedriver utbildning och forskning vid avdelningen MORE på institutionen Teknikens ekonomi och organisation.

Om Mats Lundqvist >>

Foto: Fotograf Oscar Mattsson


Postat i:Näringsliv, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Ny modell ska hjälpa små och medelstora företag med kvalitetsarbetet

$
0
0

Små och medelstora företag (SMF) är viktiga för samhället, inte minst då de står för två tredjedelar av alla jobb inom den privata sektorn. Men det är svårt att få till regelbunden kvalitetsutveckling i sådana företag. Det menar chalmersforskaren Marcus Assarlind som har undersökt svårigheterna och designat en modell som företag kan använda sig av för att komma igång med kvalitetsarbete. Studien visar att mycket handlar om den viktiga kopplingen mellan förbättringsmål och strategiarbete.

Marcus Assarlind 830x400

I en värld där förutsättningarna förändras allt snabbare behöver företag hitta nya sätt att utveckla och anpassa sig. Att arbeta med systematisk kvalitetsutveckling är en möjlighet att tackla dessa utmaningar. Marcus har under fem år hunnit studera ett litet, ett mellanstort och ett stort företag inom tillverkningsindustrin för att ta reda på vilka svårigheterna med kvalitetsarbetet är och hur företagen kan arbeta för att lyckas. Han har även studerat två olika förbättringsprogram som heter Produktionslyftet och Future SME, som i sin tur har arbetat med hundratals företag.

Ratad idé blev kvalitetssuccé
På det lilla företaget i studien innebar startskottet för kvalitetsarbetet att man organiserade produktionen i en linje istället för att varje anställd hade ansvar för sitt område. Ägaren ratade först förslaget och förstod inte alls hur ”idéer utvecklade på Toyota” skulle kunna hjälpa hans lilla företag. Många anställda trodde dessutom att jobbet skulle bli tråkigt och förberedde sig på att söka sig vidare till andra arbetsplatser.

– Men det blev en riktig fullträff! Omsättningen och kapaciteten mångdubblades, arbetet blev varken tråkigare eller roligare men förändringen innebar betydligt färre arbetsrelaterade skador och de anställda slapp jobba övertid på helger, berättar Marcus.

Hos det medelstora företaget gav kvalitetsarbetet inledningsvis ett bra utfall. Man nådde sedan en punkt där man behövde lyckas engagera alla anställda och inte minst ledningen, för att kunna avancera.

– I dessa företag har kvalitetsarbetet uppstått allt eftersom, men inte alltid på ett sätt som fått ledningen att följa med i utvecklingen. I kontrast så kan man se att de båda förbättringsprogrammen tidigt arbetar med ledningens engagemang, vilket kan underlätta den långsiktiga framgången för kvalitetsarbetet.  I studierna såg jag att företag med en tydlig och tidig planeringsprocess som hade kopplat förbättringsmål till sin övergripande strategi lyckades få både bättre resultat och bättre uthållighet i sitt arbete, förklarar Marcus.

Läs hela nyhetsartikeln hos Teknikens ekonomi och organisation

Fakta
Marcus Assarlind är verksam vid avdelningen för industriell kvalitetsutveckling på institutionen Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers. Han disputerar den 14 februari klockan 10.00 med avhandlingen Adoption of Quality Management in Small and Medium Enterprises. Efter disputationen väntar fortsatt forskning och undervisning under våren 2014.

Marcus Assarlind
Adoption of Quality Management in Small and Medium Enterprises


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Högstadieelever har svaren på framtidens transportfrågor

$
0
0

Rekordmånga högstadieklasser deltog när det var dags att kora vinnarna i årets upplaga av Framtidens transporter. Det är Universeum, Chalmers och flera andra organisationer inom transportområdet som arrangerar tävlingen där sjunde- och åttondeklassare gör upp om att bygga den smartaste transportlösningen. För vinnarna från Nordlyckeskolan 8B väntar nu övernattning för hela klassen bland hajar och reptiler på Universeum. De prisas även med 10000 kronor och får presentera sitt innovativa projekt för Göteborgs Stads trafiknämnd.

A Framtidsdagen 690x330

Tävlingen avgjordes på ett Universeum som fullkomligt myllrade av förhoppningsfulla högstadieelever och nyfikna representanter från näringslivet. Hela trettio bidrag ställdes ut och det var en svettig jury som efter långa överläggningar till slut korade Nordlyckeskolan 8B som dagens största vinnare, tack vare båten Green Ocean som lyckas kombinera flera olika förnyelsebara energikällor.

Båten, som är tänkt att användas för godstransporter, har tryckplattor på sidan av skrovet och när vattnets vågor pressas mot dessa alstras energi som driver båten framåt. Green Ocean har också en kupol med solceller som både skyddar containerlasten och genererar ytterligare energi.

– Den innehåller även ett vindkraftverk och lastas med hjälp av rullband och magnetism för att förflytta de stora containrarna. Man behöver inte bygga nya båtar utan konstruerar om båtar som redan finns, förklarar eleverna Jonathan Wasenius och Ellen Sennerman.

Kombination av energikällor imponerade på juryn
Just kombinationen av godstransportlösning och möjligheten att använda befintliga båtar tilltalade juryn. Motiveringen poängterar att klassen fokuserat på den utsatta havsmiljön och använt sig av olika källor för förnyelsebar energi.

– Det är värt att uppmärksamma elevernas innovativa tänk med att utnyttja vågenergi på fartygen. Eftersom man utgår ifrån befintliga fartyg begränsar man också kostnaderna för omställningen. Klassen introducerar även ett nytt koncept för lastning av containrar med rullband, överlag är Green Ocean ett kreativt och genomtänkt arbete, menar Per Olof Arnäs, chalmersforskare och juryordförande.

Kreativt förslag på stor stadsutmaning
Andrapris med en vinstsumma på 5000 kronor kammades hem av Frillesåsskolan 8B. Deras lösning med kombinerad transport av människor och gods föll också juryn helt i smaken.

– Detta är en stor utmaning för städer över hela världen och klassen har tagit fram ett kreativt förslag som många kommer vara intresserade av. De har även funderat kring resurseffektivitet med målet att skapa självförsörjande system med bra materialval. Klassen har också tagit fram ett finansieringsförslag som visar hur det kan bli billigare för resenärerna, berättar Per Olof.

Modellen från Frillesåsskolan kommer att ställas ut på avdelningen för logistik och transport vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers.

Hybridfordon och grafenkapsel bland de tävlande bidragen
Nygårdsskolan 7A hade skissat på flera olika förslag och genomfört en omröstning. Valet föll på Hybridfordonet som både kan flyga och färdas på vatten. I montern visades en dokumentärfilm om projektets gång och en attrapp av Hybridfordonet.

– Det kan inte bara frakta mat och vatten utan också kläder, framförallt till behövande utvecklingsländer, säger Jakob Österström, Oliver Andersson och Daniel Hanngren.

Stora Högskolan 7B med Ella Karlsson, Johanna Gustafsson och Stina Wahlqvist i spetsen hade konstruerat ett förslag som handlade om persontransporter där människor färdas i en kapsel gjord av supermaterialet grafen som var placerad inuti ett genomskinligt rör ovan marken.

– Det är en modell som passar väldigt bra i Göteborg eftersom att det är svårt att bygga under jorden här, förklarade eleverna.

Workshop med transportexperter
Under dagen hölls även en workshop där eleverna fick diskutera samma tema i mindre grupper, nämligen hur man skulle kunna förflytta sig mellan Korsvägen och Göteborgs Centralstation om vattnet skulle stiga en meter över marken. Kristina Liljestrand, till vardags forskare vid avdelningen för logistik och transport på Chalmers, deltog som moderator.

– Vi var flera så kallade experter med representanter från både högskolor och näringsliv som gick runt mellan de olika grupperna och lyssnade på diskussionerna och ställde frågor för att hjälpa dem på traven. Det fanns många olika kreativa förslag i form av båtar, jetskis och linbana, jag blev mycket imponerad! säger Kristina.

Text: Annica Eijlinder och Caroline Örmgård
Foto: Caroline Örmgård

B Vinnare 690x330

C Prisutdelning 690x330

D Vinnande bidraget 690x330

Bildtext: Det vinnande bidraget Green Ocean.

E Green Ocean team 690x330

Bildtext: Jonathan Wasenius och Ellen Sennerman från Nordlyckeskolan 8B.

F Tvåorna 690x330

G Frillesåsskolan 690x330

Bildtext: Frillesåsskolan 8B kammade hem andrapris.

H Hybridfordonet 690x330

Bildtext: Hybridfordonet kan både flyga och färdas på vatten.

J Hybridfordonet3 690x330

Bildtext: Jakob Österström, Oliver Andersson och Daniel Hanngren från Nygårdsskolan 7A.

K Stora Högskolan 690x330

Bildtext: Ella Karlsson, Johanna Gustafsson och Stina Wahlqvist från Stora Högskolan 7B satsade på grafenkapsel.

L Intervju 690x330

M Översiktsbild 690x330

N PO 690x330

Bildtext: Per Olof Arnäs, juryordförande och chalmersforskare, var nöjd med dagen.

 


Postat i:Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Gustaf Dalén-föreläsning med Anna Nilsson-Ehle

$
0
0


Den 28 februari håller 2013 års Gustaf Dalén-medaljör Anna Nilsson-Ehle (F76) sin medaljföreläsning med rubriken ”Allt hänger ihop, alla spelar roll – ledarskap i en uppkopplad värld”.

Välkommen!
Anna Nilsson-Ehle, föreståndare på Chalmers fordons- och trafiksäkerhetscentrum Safer, belönades med Chalmersska Ingenjörsföreningens Gustaf Dalén-medalj 2013. Hon fick utmärkelsen för sitt framgångsrika och entusiasmerande ledarskap vad gäller forskning, utveckling och information om teknik och naturvetenskap samt för att hon genom ihärdigt och personligt engagemang har skapat förutsättningar för att akademi och industri kan utveckla världsledande kunskap tillsammans.
Anna Nilsson-Ehle har haft förändring och förnyelse för framgång som en ledstjärna i sina befattningar inom Volvo Personvagnar under åren. Hon har också framgångsrikt drivit avgörande förändringsprocesser, exempelvis som ansvarig för Volvos bolag för 240-modellen.
Hennes ledarskap var också drivkraften för Universeums första sex år, då hon som VD lade grunden till dagens besöksmagnet i Göteborg. Här spelade hennes stora pedagogiska förmåga en viktig roll.
På senare år har kompetenscentrumet Safer med Anna Nilsson-Ehle som föreståndare byggts upp från start till att i dag vara en livaktig, internationellt erkänd och välrenommerad aktör inom fordons- och trafiksäkerhet – en kritisk framgångsfaktor för svensk fordonsindustri.


Chalmers prorektor Mats Viberg kommer också att närvara under föreläsningen och hälsa alla välkomna.
Peter Keen (M66), barnbarn till Gustaf Dalén och ledamot av Gustaf Dalén-sällskapet, medverkar och berättar om sin berömde morfar, som tilldelades Nobelpriset i fysik 1912.
Gustaf Dalén-medaljen instiftades 1948 och delas ut årligen av Chalmersska Ingenjörsföreningen, för ”förtjänstfull verksamhet som bygger på Chalmers kompetensområden”.

Gustaf Dalén-föreläsningen 2014 >>>
Tid: Fredagen den 28 februari 2014, kl 18
Plats: Gustaf Dalénsalen, Chalmers, Chalmers Tvärgata 5, Campus Johanneberg
Föreläsningen är kostnadsfri

Läs mer om Gustaf Dalén-medaljen och tidigare medaljörer >>>
www.cing.chalmers.se/cing_data/documents/GustafDalenPresentation

Daléns barnbarn berättade om sin morfar >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2011/03/06/dalens-barnbarn-berattade-om-sin-morfar

Läs tidigare inlägg om Gustaf Dalén >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/category/gustaf-dalen

Läs om Dalén-museet >>>
www.dalenmuseet.se

Kontakt >>>
Inger Berntsson, Chalmersska Ingenjörsföreningens kansli, tel 031-772 4780, avancez@cing.chalmers.se

Chalmersska Ingenjörsföreningen >>>
Chalmersska Ingenjörsföreningen är en förening för alla som har examen från Chalmers tekniska högskola. Föreningen är sedan 1907 den sammanhållande länken för chalmerister över hela världen. För att hedra nobelpristagaren, uppfinnaren och Chalmersingenjören, Gustaf Dalén, har föreningen sedan 1950 utdelat Gustaf Dalén-medaljen till personer med examen från Chalmers för förtjänstfulla verksamheter, som bygger på Chalmers kompetensområden. Gustaf Dalén är ett verkligt föredöme genom att denne representerar allt det som dagens Chalmers och chalmerister strävar efter. I år är det den 46:e medaljen som delas ut. Under årens lopp har medaljen gått till många olika kategorier av personer – under de senaste åren till två företagsledare, en innovatör, två forskare, en arkitekt och en professor.
www.cing.chalmers.se

Safer >>>
Safer är ett fordons- och trafiksäkerhetscentrum vid Chalmers placerat i Lindholmen Science Park i Göteborg. Forskningen omfattar allt från att undvika olyckor, att minska skador i en eventuell krock, samt effektivisera räddningsarbetet efter en olycka. Många projekt rör människans beteende i fordon och i verklig trafikmiljö.
www.chalmers.se/safer


Postat i:Gustaf Dalén, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister

Marika får praktisera ett år i London

$
0
0


Chalmeristen Marika Källman belönas med 2014 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i London.

Marika Källman studerar till civilingenjör inom industriell ekonomi på Chalmers med en master i Intellectual Capital Management.
– Det handlar bland annat om hur man värderar immateriella tillgångar och skyddar innovationer hos både företag och universitet, förklarar Marika, som kom i kontakt med ämnet under sina två år på Chalmers entreprenörskola.

I dagarna reser hon till Nicaragua för sitt examensjobb. Där ska hon delta i ett gemensamt forskningsprojekt med deltagare från Kanada, Sverige och Nicaragua som tillsammans byggt upp en biobank för cancerforskning. Marika ska studera hur forskningsresultaten kan hanteras i form av immateriellt kapital och utforma en typ av affärsmodell för att skydda dem vid en kommersialisering.
– Forskningsinnovationer kan annars resultera i dyra mediciner som folk i fattigare länder ändå inte har råd att köpa, säger hon.

Internationella relationer har alltid intresserat Marika. I högstadiet gick hon en internationell linje med många olika nationaliteter bland eleverna och där undervisningen till största del bedrevs på engelska. Som nationell koordinator för Iaeste (The International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), en ideell organisation för internationella praktikutbyten, deltog hon i flera internationella konferenser. Hon ingick själv i ett praktikutbyte i Vitryssland.
– Det har lärt mig att kommunicera, förhandla och hitta konsensus över nationsgränser och kulturskillnader, berättar hon.

Framtidsplanerna präglas av ett internationellt perspektiv, där hon kan kombinera sina kunskaper inom teknik, ekonomi och språk.
– Jag skulle gärna ha ett jobb med strategiskt ansvar för ett nystartat företag som vill expandera utomlands. FN eller UD lockar också, gärna med internationella utvecklingsprojekt där man kan göra långsiktig skillnad även med små medel. Men den stora drömmen är att bli diplomat.

Marika Källman har även varit aktiv inom Nova 100, Sveriges främsta talangnätverk för studenter, och Unga Aktiesparare. Dessutom har hon svart bälte i ju-jutsu!

Foto: Privat

För ytterligare information, kontakta:  
Cari Hildebrand, pressansvarig Anders Walls Stiftelse, tel. 070-6057906

Anders Walls Stiftelse
Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena naturvetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier samt musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 50 miljoner kronor till ett 350-tal stipendiater. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni, som består av tidigare Wall-stipendiater. Medlemmarna träffas regelbundet och genomför bl.a. internationella studieresor tillsammans.


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Stipendier

Michel Westher är Årets Teknolog

$
0
0

Varje år utser Chalmers, Chalmers Studentkår och den ideella föreningen Tekniska Samfundet Årets Teknolog – en student som gjort något anmärkningsvärt och osjälviskt för högskolan, studentkåren eller sina medstudenter. Senast i raden att få utmärkelsen är chalmeristen Michel Westher som förutom äran också får ett resestipendium på 10 000 kronor. Han har haft ledarroller i många olika projekt vid sidan av studierna och engagerat sig i både styrelser och föreningsliv. Något han känner extra starkt för är projektet Vår Kamp Mot Cancer som drar in pengar till cancerforskning.

Michel Westher 600x400

Michel Årets Teknolog 2013 prisGrattis Michel! Du är Årets Teknolog 2013, hur känns det?
– Tack så mycket, det känns helt fantastiskt måste jag erkänna! Det är extra roligt att bli uppmärksammad på Chalmers där jag har varit väldigt aktiv och engagerad. Att det har synts, uppskattats och sedan uppmärksammas på detta sätt känns helt otroligt. Jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet, men samtidigt oerhört glad!

Berätta om ditt engagemang som student på Chalmers!
– Jag har haft förmånen att kunna engagera mig i projekt som jag verkligen brinner för och älskar, det har nog gjort att jag lagt ner det där lilla extra. Föreningslivet på Chalmers är fantastiskt och har för min del öppnat väldigt många dörrar för fortsatta projekt och engagemang. Under kandidatutbildningen på Industriell ekonomi satt jag först i programmets PR-kommitté och därefter ett år i styrelsen som sektionsordförande. Min studietid kan sammanfattas som fantastiskt rolig.

Du har även haft ledarroller i olika projekt vid sidan av studierna?
– Det stämmer, jag har startat flera företag och ideella projekt som förhoppningsvis varit till nytta för många studenter. Jag försöker hela tiden ha roligt och om man på köpet kan skapa något som hjälper andra så känns det kanon. Bland annat har jag varit delaktig i att starta och bygga upp satsningar som CompareRepair, Vår Kamp Mot Cancer och Lurn och det är jag otroligt stolt över. Jag har fått arbeta tillsammans med många drivna och häftiga personer som utvecklat mig och gjort projekten möjliga. Det är det jag är mest glad över – att ha fått träffa alla de här personerna och lära känna dem.

Nu får du 10 000 kr i resestipendium för dina insatser, hur ska de spenderas?
– Jag ska resa tillsammans med min flickvän som har varit sjuk sedan en tid tillbaka men som nu börjar må bättre. Vi drömmer om att göra en roadtrip i USA och det här blir ett perfekt bidrag till den resan.

Vad sysslar du med just nu förutom att studera?
– Framför allt fokuserar jag på min flickvän och att hon ska bli frisk. Hon drabbades förra sommaren av en cancertyp som heter lymfom och ända sedan första behandlingen har hennes syster följt henne med kameran. Projektet Vår Kamp Mot Cancer kommer i april att arrangera en fotoutställning som blir en personlig skildring av hur det är att leva med cancer och hur livet förändras. Syftet med Vår Kamp Mot Cancer är att dra in pengar till cancerforskning och vi har fram till idag lyckats samla in 250 000 kronor vilket känns hur häftigt som helst.

Du arbetar också med ett företag som heter Lurn, berätta!
– Vi har utvecklat ett verktyg i form av en webbaserad plattform för e-learning som effektiviserar utbildningar. Målet är att den tid studenter får med lärare i klassrummet ska utnyttjas maximalt. Lärarna har otroligt mycket information och kunskap men studenterna lägger främst tid på att skriva av information som lärarna antecknar på tavlan. Vi vill förse lärarna med perfekt information gällande vad studenterna faktiskt kan och inte kan. På så vis kan tiden i klassrummet användas mer effektivt till att lära studenterna det de har svårt för och ge dem den kunskap som faktiskt bara läraren kan bidra med. Vi startade företaget våren 2013 och har redan vuxit ur vårt första kontor – idag är vi tolv personer som arbetar med Lurn. Plattformen är aktiv i fyra kurser på Chalmers vilket känns otroligt roligt. Det vi gör känns riktigt häftigt och har potential att bli stort inom både akademi och näringsliv!

Tekniska Samfundet
Vår Kamp Mot Cancer
Lurn
CompareRepair
Tidgare nyhet om Michel Westher och CompareRepair

Bild: Kristian Målbakken och Gerardo Telese/CFFC


Postat i:Karriär, Näringsliv, Next Stop Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Chalmersmedaljen 2014 till Dorothy Leo och Bo Hedfors

$
0
0

Dorothy Leo och Bo Hedfors får Chalmersmedaljen 2014 för sina insatser för att främja högskolans utveckling och verksamhet.
”Med en kombination av energi, värdefull internationell erfarenhet och omsorg om Chalmers studenter har de på ett personligt och omsorgsfullt sätt bidragit till både studenternas utveckling och ett mer attraktivt Chalmers”, skriver högskolestyrelsen i sin motivering.

Dorothy Leo är bosatt i London och är sedan januari 2012 Director of Executive Management for the SKF Group. Där ansvarar hon för den strategiska utvecklingen av SKF:s ledarskapsprogram. Dessförinnan var hon bland annat Director Talent Management med ansvar för att utveckla deras framtida ledare i olika globala program. 1991-1995 arbetade hon som konsult för ODI (Organizational Dynamics, Inc.) och dessförinnan med andra uppdrag inom olika kundrelaterade positioner.

Dorothy Leo är involverad på alla nivåer i Unitech – ett samarbetsprogram mellan nio framstående tekniska universitet från nio länder i Europa och drygt 20 större företag – med smittsam energi och långt över det som förväntas. Sedan mer än tio år har Dorothy Leo varit företagsrepresentant i ledningen för Unitech och har sedan 2011 ett ännu mer aktivt uppdrag som kassör. I denna position har hon en strategisk roll för Unitechs framtida utveckling. Hon är av den fasta övertygelsen att Unitech är ett koncept som både företag, studenter och universitet har stor fördel av. Dorothy Leo framhåller även vikten av Unitech inom sitt eget företag där hon är ett nav för många av de decentraliserade aktiviteter SKF driver inom ramen för Unitech. Hon ser Unitech som en naturlig del av SKF:s Corporate Social Responsibility och Employer Branding.

På det personliga planet engagerar hon sig för studenterna och ger individuell support på varje Unitech-event. Hon ser individerna i den situation de befinner sig just där och då, och är alltid beredd att vara en klok mentor. Dorothy Leo är också med vid många tillfällen då studenter ska väljas ut, utifrån största möjliga nytta för alla ingående parter. I den rollen har hon delat med sig av sin långa, internationella HR-erfarenhet till universitetsvärlden om hur studenterna bäst förbereds för framtida anställningar i Sverige och i andra länder.
Dorothy Leo är ett föredöme och hon visar hur samverkan mellan näringsliv och universitet kan fungera när det är som bäst. Som person har hon bidragit till att ge många studenter en flygande start i en global värld.

Chalmeristen Bo Hedfors (E68) var bland annat med och startade U.S. Friends of Chalmers år 2002. Han har haft många ledande befattningar inom telekommunikation, bland annat i Sverige, Holland, Danmark och USA, där han var vice vd på Motorola i Chicago. På svenska Ericsson var han verksam i 30 år. Mellan 2002 och 2009 drev han sitt eget företag Hedfone Consulting. Han har också fungerat som affärsängel där han återigen visat att Chalmers står honom nära genom att gå in i företag i Chalmers innovationssfär med både resurser och kunnande. I dag är Bo Hedfors bosatt i La Jolla, Kalifornien, och i Stockholm.

Bo Hedfors har också varit ledamot i Rådgivande kommittén (RÅK) på Chalmers sedan dess start och bidragit med kontakter och kunskaper om internationella arenor och om USA men också till värdefulla kontakter i telekommunikationsbranschen där han varit aktiv under hela sin karriär. Liksom flera andra ledamöter i RÅK har Bo Hedfors varit en stor välgörare och donator till Chalmers, med stort intresse för Chalmers forskning och innovationssystem. Ett lika stort intresse har han visat för studenterna och utbildningens utveckling. Bo Hedfors har varit den enskilt största donatorn till U.S. Friends of Chalmers och till de studentstipendier som bär stiftelsens namn.

U.S. Friends of Chalmers är en organisation vars huvudsyfte är att öka kunskapen om Chalmers i USA och i detta stödja forskning, utveckling och samarbete mellan länderana genom att bedriva fundraising för olika ändamål. Detta gör man genom att förmedla möjligheterna rörande amerikanska donationer till Chalmers. Som föreningens ordförande har Hedfors främjat och stöttat volontärarbetet för Chalmers i USA. Bo Hedfors har också stöttat och stärkt det program för internship som Chalmers har i USA för teknologer och nyutexaminerade alumner. Här får studenterna möjlighet att studera och jobba på företag i USA under en period. Programmet har varit mycket utvecklande för såväl de utresande personerna som för Chalmers. U.S. Friends of Chalmers har nyligen också lanserat ett nytt stipendium för amerikanska medborgare som vill ta en masterexamen på Chalmers.

Fakta om Chalmersmedaljen >>>
Chalmersmedaljen instiftades år 1948 till 200-årsminnet av William Chalmers födelse. Medaljen tillägnas den, vilken genom intresse och värdefull insats främjat högskolans verksamhet och utveckling. Medaljörerna skall alltså ha gjort något utöver det vanliga för Chalmers.
Chalmersmedaljörerna utses av Chalmers högskolestyrelse på förslag av rektor. Medaljen delas ut vid den årliga promotionen, som i år äger rum den 10 maj.
Tidigare års chalmersmedaljörer >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/akademiska-hogtider/promotion/chalmersmedaljen/Sidor/default.aspx

Mer information om U.S. Friends of Chalmers >>>
usfriendsofchalmers.org

Mer information om Unitech International >>>
sv.wikipedia.org/wiki/UNITECH_International

Läs en längre intervju med Bo Hedfors – Chalmers man i USA >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/02/14/bo-hedfors-ar-chalmers-man-i-usa

Sammanställning: Michael Nystås
Foto Bo Hedfors: Jan-Olof Yxell
Foto Dorothy Leo: Privat


Postat i:Friends of Chalmers, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, U.S. Friends of Chalmers

Kom med idéer för framtidens kollektivtrafik

$
0
0


Årets omgång av Resenärskampen drog igång förra veckan.
Tävlingen efterlyser lösningar och innovationer som ska få fler att resa kollektivt, och arrangeras av Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Västtrafik, Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd, Brewhouse och innovationsföretaget IMCG.
Har du idéer som utvecklar kollektivtrafiken?? I Resenärskampen tävlar du med dina bästa lösningar som får fler att vilja åka kollektivt. Framtidens kollektivtrafik skapar du. Nu.
Utveckla allt från nya produkter och tjänster till smarta informationskanaler och nyskapande upplevelser.
– Titta på Styr&Ställs uthyrningscyklar, en enkel och smart idé som har blivit en stor succé. Som initiativtagare till tävlingen ska det bli intressant att få se vad resenärerna själva vill se som nästa steg, säger Anna Dubois, ledare för styrkeområde Transport på Chalmers, i en intervju på Västra Götalandsregionens webbplats.
Tävlingen är öppen fram till den 23 april.

Mer information >>>
www.resenarskampen.se


Postat i:Karriär, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Dags att söka Energiförbättring Västs stipendium

$
0
0


V-teknolog i trean eller fyran? Eller masterstudent inom energi  och miljö? Brinner du för solenergi?
Då kan du söka Energiförbättring Västs stipendium på 20 000 kronor senast den 21 mars 2014.
Stipendiet bygger på en donation från chalmeristen Johan Ahlgren (V83), som grundade Mölnlyckeföretaget Energiförbättring Väst AB 1991.
– Vi valde att ta fram det här stipendiet i samarbete med Chalmers för att kunna bidra till ett energisnålt byggande med bibehållen inomhuskomfort för de boende. Stipendiet är också ett personligt tack för Chalmers betydelse för min egen karriär och utveckling, och därmed även för mitt företag och vår personal. Chalmers har skapat en ytterst viktig plattform i mitt liv, säger Johan Ahlgren.

Cajsa Lindström tog emot det första energistipendiet när det utlystes 2012:
– Att få ett sådant här stipendium är jätteroligt. Eftersom jag fick stipendiet utifrån mitt intresse för energieffektivisering känns det extra roligt. Det ger en verkligen en knuff att fortsätta mot sina mål och förhoppningar, sa hon i samband med prisutdelningen som ägde rum på Restaurang Kometen i Göteborg.

På bilden längst upp gratuleras Cajsa till stipendiet av donatorn Johan Ahlgren. I årets kommande första nummer av Chalmers magasin finns en stor intervju med Johan Ahlgren, där han berättar mer om sina bevekelsegrunder.

Förra året gick stipendiet till V-teknologen och chalmeristen Jonas Lundgren.

Årets stipendium är öppet för ansökningar fram till och med den 21 mars 2014.

Text: Michael Nystås
Foto: Energiförbättring Väst AB

Läs mer om Cajsa Lindström >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2012/06/20/cajsa-lindstrom-far-helt-nytt-energistipendium

Läs mer om Jonas Lundgren >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/08/23/jonas-lundgren-far-energiforbattrings-stipendium

Läs mer om Energistipendiet och hur du ansöker >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Energistipendiet-Energif%C3%B6rb%C3%A4ttring-V%C3%A4st-AB.aspx

Läs mer om Energiförbättring Väst AB >>>
www.efvab.se

Läs mer om fundraising på Chalmers och hur du kan bidra >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/fundraising


Postat i:Chalmers Vänner, Fundraising, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Smarta textilier och sport i fokus på minikonferens

$
0
0


Chalmers satsning på sportteknologi fortsätter – nu med fokus på smarta textilier.

Den 27 mars bjuds forskare, företagare, idrottare och intresserad allmänhet in till en minikonferens på temat.
Kom och träffa bland andra flerfaldige svenske triathlonmästaren Ted Ås och lyssna till spännande föredrag om den senaste forskningen på området.

Smarta textilier öppnar upp en delvis ny värld för både motionärer och elitidrottare. Funktionell design gör sportkläder allt mer specialiserade för olika idrotter, till exempel genom att hjälpa till att reglera kroppstemperatur och ge muskelstöd. Flera av de sensorer som vi i allt högre utsträckning använder oss av för att mäta prestation integreras nu i kläderna, vilket ger nya spännande möjligheter.
Den 27 mars med start klockan 15.30 möts idrottare, tränare, forskare, producenter och leverantörer på Chalmers. Några frågor som kommer att diskuteras: Vilka önskemål finns från idrottens sida vad gäller framtidens sportkläder? Hur ser trenderna ut på marknaden? Vilka nya samarbeten kan uppstå ur dessa möten?

Miniutställning
I anslutning till föreläsningssalen anordnas även en miniutställning, där företag ges möjlighet att demonstrera sina senaste produkter. Viss försäljning kan förekomma. Konferensen är ett samarrangemang med Idrottshögskolan, Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås och Västsvenska Idrottsförbundet.
Bland talarna finns Riksidrottsförbundets idrottschef Peter Mattsson, Mikael Norman, utbildningsansvarig på Friidrottsförbundet, samt Ted Ås, flerfaldig svensk mästare i triathlon.

Omfattande satsning
Konferensen är ett led i Chalmers omfattande satsning på sportteknologi – där forskare och studenter dragit igång ett antal projekt för att tillämpa ingenjörskunskaper för att utveckla svensk idrott inom ett antal sporter: hästport, simning, segling, friidrott samt innebandy.
Tillsammans med förbundsledning, tränare, aktiva och företag har forskarna identifierat de problem/frågeställningar som finns inom de olika idrotterna och initiera projekt.

Några aktuella exempel på tillämpningar:

  • Friidrott: en speciell lyftanordning på Friidrottens Hus ska hjälpa höjdhopparen Ebba Jungmark att komma igång med uppbyggnadsträning efter en skada.
  • Hästsport: så kallade ”smarta tyglar” tas fram för att underlätta kommunikationen mellan häst och ryttare.
  • Simning: höghastighetskameror ska detaljstudera simmarna under de första metrarna i jakten på den perfekta starten. Projektet är ett samarbete med företaget Qualisys.
  • Segling: i den avancerade skeppsrännan på Chalmers genomförs unika testförsök med seglingens OS-klasser.

Minikonferensen den 27 mars är ett ypperligt tillfälle att träffa många av nyckelpersonerna i de olika projekten.

Sport och smarta textilier
Tid:
27/3, 15.30 – 20.30
Plats: Palmstedtsalen, Chalmers kårhus
Läs mer: http://www.sportteknologi.se

Text: Per Thorén och Michael Nystås
Foto: Mikaela Watsfeldt, CFFC.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Ny omgång av The Reflecting Engineer

$
0
0


Jan Jörnmark var först ut när lunchföreläsningsserien The Reflecting Engineer sparkade igång den 25 mars.

Den välkände docenten och författaren talade om den globala utvecklingen av tättbefolkade städer.

Chalmers Students for Sustainability (CSS) arrangerar återigen The Reflecting Engineer (TRE), en föreläsningsserie där studenter får möjlighet att diskutera och reflektera över frågor berörande teknologi, hållbarhet och etik.
CSS är en ideell organisation under Chalmers Studentkår med syfte att förespråka utbildning, samarbete och handling för en hållbar utveckling.

TRE är en högprofilerad föreläsningsserie, som sedan fyra år tillbaka varit ett årligt inslag på flera universitet i Sverige. Föreläsningarna hålls på engelska på Chalmers campus och inkluderar en 40 minuters presentation följt av en 20 minuters diskussion. Föreläsningarna brukar ha över 100 åhörare och CSS bjuder på gratis lunch till de 100 första.

Visionen med TRE är att ge studenter en chans att reflektera över problem som berör teknologi, hållbarhet och etik. Arrangemangen ska verka för att ge en bredare kunskap genom att visa framgångsrika exempel på hur hållbarhet integrerats i företag.

Foto: Jan-Olof Yxell

Här är vårens program:
25/3, 12.00-13.00, sal HC1, Hörsalsvägen
Jan Jörnmark: Global evolution of dense cities

2/4, 12.00-13.00, sal HA1
Håkan P Johansson, ABB: Infrastructure charging for electric vehicles/SMART grid

11/4, 12.00-13.00, sal HA1
Agneta Hammer, Stadsbyggnadskontoret: Transport habits

6/5, 12.00-13.00, sal HA1
Per Lanevik, Founder of SunFleet: Car sharing – The mobility solution for the future city?

9/5, 12.00-13.00, sal HA1
Emma Peterson, Terra Institute: Circular economy

13/5, 12.00-13.00, HA1
Alice Marshall, AddGender: Reflecting on gender equality in engineering (Skype lecture)

16/5, 12.00-13.00, sal HC1
Tomas Halberstad, Phonebloks: Moral responsibility of engineers

21/5, 12.00-13.00, sal HA1
Ulrica Gustafsson & Björn Malbert, Mistra Urban Futures: Mistra Urban Futures today – Challenges for making disciplines

Statkraft och ABB är sponsorer för föreläsningsserien.

Läs mer och registrera dig på Facebook >>>
www.facebook.com/thereflectingengineer

Läs mer om Chalmers Students for Sustainability >>>
css.chs.chalmers.se

 


Postat i:Föreläsningar, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers
Viewing all 123 articles
Browse latest View live